Summering av 2015

Jag tycker det är mysigt att såhär dagen före årsskiftet tänka igenom det gångna året och summera det med lite text och bilder! Har nog gjort det varje år de senaste åren. Det känns bra att gå igenom almanackan en sista gång innan den åker i återvinningen! 2015 har varit otroligt händelserikt för mig, som ni säkert förstått :-) Både på det privata planet och det professionella. Jag har vuxit på båda planen kan man väl säga, och det känns rätt underbart!

JANUARI
Jag hade sagt upp min plats i Terris studio i Tullinge och var för närvarande ”studiolös” och på jakt efter någonstans att sätta rötter. Jag tittade på den lokal jag har idag, men tackade nej till den eftersom jag inte kunde förlika mig med låsta öppettider och det kändes lite för läskigt att skriva kontrakt på tre år…

Jag stod på bröllopsmässan som är varje år i slutet av januari – med nöd och näppe… Jag mådde illa av hormonerna inför den tredje IVF-behandlingen och spydde flera gånger bara på vägen dit minns jag! Som tur är tog jag mig igenom själva mässan utan missöden!

Januari var den sista månaden jag jobbade 50% som arbetsterapeut. Framtiden var både spännande och osäker! Det blev inte så många fotouppdrag av förklarliga skäl, men jag fick den företagskund som sedan dess gett mig många intressanta uppdrag, låtit mig träffa inspirerande och karismatiska människor och låtit mig se nya platser i landet! Skulle jag önska mig något inför 2016 så är det att få fler liknande uppdrag! Det har varit otroligt givande både på det personliga och det kreativa planet!

foretagsfoto_stilbrollopsmassa-2015-stockholm  brollopsmassa-2015-stockholm

FEBRUARI
Jag träffade lite folk som eventuellt var intresserade av att dela studio men i slutändan mötte jag ingen som vågade ta steget. Efter en hel del uträkningar och pepp från Erik tog jag steget och skrev kontrakt på studion! Det var ett stort steg! Äntligen skulle jag satsa helt på fotograferingen!

studio-lea-tom  studio-lea-tom

MARS
Hela mars ägnades åt att renovera studion. Det var mycket jobb och både min och Eriks familj engagerade sig i projektet! Väggar och tak behövde spacklas, slipas, tapetseras och målas och det skulle upp gardiner och hyllor och möbler skulle inhandlas. Skylten skulle designas och beställas och tavlor skulle upp på de hårda betongväggarna. Månaden avslutades med invigning!

IMG_7154-2  IMG_2836IMG_8040  helena-berzelius-i-studio-Lea

APRIL
Uppdragen i april var många och olika! Allt från hundfotograferingar (studion ligger ju precis intill en djuraffär och en veterinär) till körkortsfoto, familjeporträtt och barnfotograferingar!

Jag njöt i fulla drag av att ha min egen hörna i världen! Jag kände mig fri som fågeln! Visst hade jag öppettider att hålla mig till, men jag hade fått in i kontraktet att jag – på grund av att mitt yrke kräver det – även fick avvika från dem. Det kändes som om allt bara kunde bli bättre nu (och det blev det!).

hundfoto-i-studio-lea

MAJ
Jag började månaden med en av de fotograferingar vars bilder jag skulle komma att bli väldigt fäst vid! Bra kontakt med kunderna, underbar kvällssol, kläder i retrostil, en miljö med mycket att inspireras av… Jag kom knappt ner till den lilla stranden i Nyckelviken, men det var det värt! Jag började också ett samarbete med Anna Bylin som driver Design by Anna. För STIL dokumenterade jag en manifestation för tillgänglighet. Månaden avslutades med en ljuvlig boudoirfotografering på Härringe slott med en graciös tangokvinna som – upptäckte vi – jag träffat några år tidigare på tangopistan!

Maj var också den månaden som Erik och jag gjorde vårt tredje IVF-försök.

familjefoto-i-nyckelviken  familjefoto-i-nyckelvikenfamiljefoto-i-nyckelviken  familjefoto-i-nyckelvikenmanifestation-stil-stockholm  manifestation-stil-stockholmboudoir-haringe-slott  boudoir-haringe-slott

JUNI
Den 7e juni fick Erik och jag veta att jag blivit gravid! Det kändes overkligt och svårt att tro på. Vi hade svårt att glädja oss åt det i början, det kändes så sprött. Efter alla dessa år. Vi gjorde flera test och jag räknade varje dag embryots ålder, följde utvecklingen på nätet och hoppades att det skulle fästa ordentligt därinne… I slutet av månaden fick vi höra hjärtat slå på vårt första ultraljud! Så häftigt. Så stort. Så ofattbart!

Fotomässigt så var det några barn- och syskonfotograferingar, någon gravidfotografering, dokumentation av Kärrtorpsfestivalen och en studentfotografering. Rätt lugnt men inte helt oväntat – man var ju tvungen att ha lite is i magen sådär i Studio Leas början…

syskonfotografering-i-studio-lea  barnfotografering-studio-leakarrtorpsfestivalen-2015-karrtorp  karrtorpsfestivalen-2015-karrtorp

JULI
Juli brukar jag ha semester och det hade jag även detta år. Dels är det den månaden då minst förfrågningar brukar komma in (i alla fall för mig) och dels är det min favoritmånad så det gör mig inte så mycket! Jag fyller år där i mitten och har alltid fest med familj och vänner. Jag och Erik brukar bosätta oss på Krällinge denna månad och spendera dagarna med att spela spel, grilla, läsa böcker (eller sova) på en solstol, titta på film och fota hästar och natur. Eller våra gäster :-)

dokumentar-barnfotografering_3185  dokumentar-barnfotografering_3099smorgastarta  sommar-osmo_2884erik-berzelius_2861  helena-berzelius_2856sommar-osmo_2831  sommar-osmo_2827

AUGUSTI
Augusti månad började och slutade med bröllopsfotografering. Mina enda två dokumentära bröllopsfotograferingar denna sommar. Jag börjar känna att det är lite för krävande för kroppen att springa omkring i flera timmar, så det är delvis självvalt. Nästa bröllopsmässa kommer jag att satsa på stadshusbröllop och bröllopsporträtt samt boudoir. Kanske helt utesluta heldagar…

Augusti bjöd också på en roadtrip till Blekinge, en barnfotografering, ett STIL-uppdrag och en hel drös smyckesfotograferingar för Design by Anna. Det var en bra balans av semester och jobb! Vi gjorde KUB-testet som visade jättefina värden och en liten aktiv krabat i magen! Jag tog första – lite inofficiella – gravidmagebilden också! Syntes inte så mycket, men lite!

brollopsfoto-leafotobrollopsfoto-leafotobrollopsfoto-i-skargardendesign-by-anna-av-leafotodesign-by-anna-av-leafotoroadtrip-blekinge_4273  roadtrip-blekinge_4249roadtrip-blekinge_4220  roadtrip-blekingeen-liten-gravidmage

SEPTEMBER
I september började det rulla på bra i Studio Lea! Det var en drös barnfotograferingar, företagsporträtt, mer smyckesfoto och några modellfotograferingar, några körkortsfotouppdrag och en gravidfotografering! Jag hade fullt upp – äntligen! Hann med en liten tripp till England också för att hälsa på lillasyster och träffa nyaste tillskottet Zach för första gången! Evelyn hade vuxit ordentligt och fått underbart rödblont lockigt hår…

Jag startade en fotokurs i samarbete med Reumatikerförbundet Stockholm vilket också var ett trevligt, nytt inslag i min vardag! Kursen var på tre tillfällen med lite olika fokus och teman. Målet var att alla skulle kunna hantera de manuella inställningarna – och det kunde de när jag var klar med dem!

I slutet av månaden gick jag in i vecka 19 och det var den veckan jag började känna bebisens sparkar! Det var något av det häftigaste jag upplevt! Inte sällan sparkade det när jag satt och redigerade bilder vid datorn framåtlutad…

barnfoto-england-1  barnfoto-england-9barnfoto-studio-lea_8326barnfoto-studio-lea_8405_WEB  barnfoto-studio-lea_3879Barnfoto av Leafoto  Gravidfoto-leafotoBarnfoto av Leafotomodefotografering-stockholm  modefotografering-stockholm

OKTOBER
Oktober bjöd på en härlig mix av familje- och barnfotograferingar, STIL-uppdrag, företagsporträtt och höstfotograferingar ute i naturen! Jag fick hem en brun, handmålad fotobakgrund till studion som jag fullkomligen förälskade mig i! Fotokursen avslutades i slutet av oktober och jag gladde mig åt deras utvärderingar.

Jag bestämde mig för att ha ett Halloweenmys i studion i slutet av månaden och istället för att hyra in en ansiktsmålare beslöt jag mig för att själv lära mig måla barnen! Så jag köpte in en drös hudvänliga färger och googlade på ansiktsmålningar för barn och sedan var det bara att öva öva öva! Det var otroligt kul måste jag säga!

Erik och jag gav oss in i barnvagnsdjungeln och köpte (begagnat) efter mycket testande en ligg- och sittvagn från Kronan. Många snygga vagnar som jag spanat in kunde jag inte fälla ihop på grund av tröga – eller bara för många – knappar och knasiga grepp.

Fotokurs-Stockholm-Leafotobarnfoto-av-leafoto-i-studio-  barnfoto-av-leafoto-i-studio-leahostfoto-leafotohalloweenmys-i-studio-lea  halloweenmys-i-studio-leahalloweenmys-i-studio-leadokumentar-foto-leafoto

NOVEMBER
Jag hade fotograferingar nästa varje dag denna månad – återigen en salig och härlig blandning! Företagsporträtt, STIL-uppdrag, barn-, syskon- och familjefotograferingar, körkort och gravidfoto. Jag hade också min första nyföddfotografering sedan jag tagit en kurs av Kelly Brown! Det är något helt nytt för mig och innebär mycket tålamod, tid och posering av en mycket liten människa…

Visar några av månadens favoritbilder här nedan! Inte lätt att välja…

För STIL träffade jag en härlig kvinna som jobbade som tolk för flyktingar. Jag fick hänga med på en målarkurs hon gick på! I Studio Lea var det otroligt många vackra och härliga människor – stora som små – som hälsade på för att ta bilder inför jul. Jag njöt i fulla drag!

Studio Lea fick också en välbehövlig hylla för sina props! Underbara svärfar som snickrade ihop en alldeles perfekt sådan!

foto-for-STIL  foto-for-stilBarnfoto-hos-leafoto-i-studio-leaBarnfoto-hos-leafoto-i-studio-lea  Barnfoto-hos-leafoto-i-studio-leafamiljefoto-hos-leafoto-i-studio-leanyfoddfoto-hos-leafoto-i-studio-leaBarnfoto-hos-Leafoto-i-Studio-LeaBarnfoto-hos-leafoto-i-studio-lea  Barnfoto-hos-leafoto-i-studio-leaNy-hylla-studio-lea  Ny-hylla-studio-lea

DECEMBER
December var det ”fullt ös medvetslös” ungefär… Många leveranser som skulle hinnas med innan jul, många bildvisningar som skulle hinnas med, många sista-minuten-förfrågningar som jag pressade in… Jag fick fota mitt första brudpar i studion! Och jag anordnade ett mysigt gravidmingel med photobooth, pepparkakor och lussekatter!

I början av december fick vi se vår krabat för tredje gången på ultraljud – ett så kallat tillväxtultraljud. De har lite extra koll på en när man har en kronisk sjukdom, vilket jag är mycket tacksam över! Känns väldigt lyxigt! Särskilt som krabaten följer kurvan fint – mitt på mittenlinjen. Erik tog också en drös bilder på min mage som nu blivit betydligt mer ”synlig”! Äntligen :-) Fast nu har den såklart hunnit växa ännu mer… snart dags för fler bilder! Gått in i vecka 34 nu! Tänka sig… En liten människa därinne som blivit dryga 40cm lång och 2 kg… Mest fantastiska jag upplevt.

IMG_4646paulinaWEB  IMG_4653janeWEBbrollopsportratt-i-studio-lea  brollopsportratt-i-studio-leaGravidfoto-av-leafoto-i-studio-leaGravidfoto-med-leafoto-i-studio-leahelena-berzelius-gravid_7826-2gravidfoto-vintage-retro  gravidfoto-vintage-leafoto_8354_webgravidfoto-vintage-leafoto_8362-webleveransdagar-i-studio-lea  leveransdagar-i-studio-lea

SUMMA SUMMARUM…
…är jag härligt tillfreds med mitt händelserika år! På alla plan! Jag känner mig otroligt lyckligt lottad! Jag har en underbar man som stödjer mig i vått och torrt och som är busig och mysig och kramgo som sjutton! Och nu väntar vi en liten bebis! Den lilla krabaten kan inte vara mer efterlängtad och önskad.

Jag är också omgiven av en stor familj som alla ställer upp för mig och Erik och Studio Lea! Och Studio Lea går bra! Det rullar på fint nu! Förut har det gått ihop – nätt och jämnt. Jag tror inte många (som inte är egenföretagare själva) inser hur lite det faktiskt blir över. Efter skatt, moms och sociala avgifter dragits bort. Efter investeringar i reklam, rekvisita, mässor, studiomaterial, förbrukningsmaterial och rullande kostnader (hyra, el, försäkringar, förbundsavgifter, kurser, program mm). För första gången har jag en buffert kvar på kontot – ungefär så är det!

Det känns underbart.

Jag har så mycket att se fram emot nu. Så mycket spännande! Kan det bli bättre? Jorå, i februari förhoppningsvis…

STORT TACK till alla er därute som läser det här! Tack till er som anlitat mig! Tack för att jag har fått fånga era känslor, ögonblick och barn! Eller medlemmar och event! Tack till er som tipsat era vänner om mig! Tack för alla gillamarkeringar och delningar på Facebook!

Jag önskar er alla ett härligt 2016 och hoppas att era drömmer slår in!
K R A M en lycklig Helena

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Hej!

Sociala medier

Om Helena

Helena Berzelius bor i Enskededalen med maken Erik och sonen Hugo 2,5 år. Hon jobbar som fotograf i Studio Lea i Kärrtorp. Förutom att fotografera älskar Helena dans, musik och pyssel!

Featured Posts

Categories

Archives

Om Helena

TRE SNABBA

Om mig: kreativ, glad, impulsiv
Om livets kryddor: dans, musik, mys
Om foto: berättelse, känslor, avtryck

BREV FRÅN EN KUND

Från början till slut har det varigt så roligt att få ha haft dig som bröllopsfotograf på vår stora viktiga dag. Du Helena förstod från första början vad vi ville visa och åstadkomma med våra bilder. Det har känts så lätt att kommunicera med dig! Du har lyssnat på oss och vidareutvecklat våra i idéer och gett dem liv, konstnärlig anda samt personlighet. Vid själva fotosessionen kändes det inte som att ha en bröllopsfotograf som kom med direktiv till höger och vänster, utan snarare som att det var en familjemedlem som skulle ta bilder. Du fick oss att vara avslappnade i ditt sällskap och visa vilka vi egentligen är, vilket syns väldigt tydligt i bilderna som togs. Det var dessutom så roligt och spännande att få komma till din studio och se ditt fantastiska arbete med våra bilder, samt att få prata om dessa och välja ut album och tavlor. Fotona på din hemsida tycker vi säger väldigt mycket om hur mån du är att fotona ska kännas personliga och levande, så att de talar till en.
Tusen tack än en gång för att du förevigade vår viktigaste dag på ett så underbart, skojigt och professionellt sätt :-).

Sandra&Olof sommaren 2013

MIN HISTORIA

Sprallig inuti, lugn utanpå kan man säga beskriver mig ganska bra nuförtiden! Jag är full av idéer, drömmar och kreativa projekt men koncentrerar mig gärna på en sak i taget. Mitt yngre jag älskade äventyr, resor och dans, och jag gjorde mycket av det. Jag var aupair på Irland, bosatte mig några år i Spanien, studerade tango i Buenos Aires... Jag ler vid minnet av att jag faktiskt fått dansa uttrycksfull argentinsk tango för några av tidernas största "tangueros"! Jag bokstavligen dansade mig igenom livet - trots min reumatism som varit med mig ända sedan "Kan Själv"-åldern.

Efter trettio började dock lederna protestera och jag lade istället all min fokus på fotograferingen. Det var början på den väg som nu lett till att jag driver en egen fotostudio - Studio Lea - ett stenkast från mitt hem i Enskede. Här njuter jag av varje dag! Inte sällan sitter jag vid mitt skrivbord och gungar med till takterna av en snabb salsa, en medryckande swinglåt eller en passionerad tango...

Jag delar mitt liv med min man Erik. Han är min klippa, min bästa vän och min käraste danspartner. Vi träffades genom dansen men delar även passionen för foto (och har massor av objektiv tillsammans!). Sedan i januari är vi välsignade med en liten Hugo i våra liv! Han är det bästa vi gjort och mitt hjärta sväller över av kärlek till honom!

Som fotograf gillar jag att fånga historier och personlighet. Jag vill att bilderna ska visa vem som är på bild och berätta något om deras historia. Det gäller oavsett om det är ett litet barn framför kameran, en spretig familj eller ett ljuvligt brudpar.

Jag skulle väldigt gärna fotografera dig! Välkommen att höra av dig!

Varma hälsningar Helena Berzelius
kontakt@leafoto.se   /   0736 18 80 15

Välkommen!

Hej!

Så trevligt att du hittat hit! Helena heter jag och har jobbat professionellt som fotograf sedan 2007. Jag fotar gravida, barn och familjer, gör bröllopsporträtt, yrkesporträtt och dokumenterar event. Jag jobbar oftast för privatpersoner i Stockholm men har även återkommande företag och organisationer där jag reser runt i hela Sverige.

Min fotostudio ligger i Kärrtorp, söder om centrala Stockholm. Här finns både klassisk fotostudio och dagsljusstudio, mitt kontor och bilvisningsrum. Kom gärna förbi och prata om du vill veta mer! Men ring innan - jag är ofta ute på uppdrag!