körkortsfoto i Studio Lea

Idag har jag invigt mitt drop-in för körkortfoto! Det var en äldre herre som blev min första kund där! Han hade haft körkort sedan femtiotalet och behövde skicka in en nytagen bild. Jag har rabatterad körkortsfotografering just på måndagar mellan 11-14.30 så 250 kr kostade det för honom! Eftersom det var första gången för mig så var det dock lite pyssel imorse innan han kom…

Först och främst gäller det ju att ha koll på hur en körkortsbild ska se ut (rakt framifrån, jämnt belyst ansikte, jämn och gärna vit bakgrund samt rätt avstånd mellan pupill och hakspets). Sedan gäller det att lyckas ljussätta rätt för att få resultatet man vill. Sist men inte minst ska man veta hur det ska skrivas ut i detta rätta formatet.

Jag hade förberett mig genom att köpa hem en action till photoshop och genom att skaffa 10×15-cm-papper till min lilla duktiga fotoskrivare. Kom till studion redan vid halv nio för att försäkra mig om att få till allting och kände mig nöjd ungefär en halvtimme innan min ”öppning”. Med min photoshop-action och enkla skrivare gick det på ett kick. Men att hitta de rätta inställningarna för blixtarna tog sin lilla tid! Ställde upp blixtarna och pallen och satte kameran på ett stativ och så testade jag mig fram med mig själv som modell. Funkar rätt så bra när man har en självutlösare till kameran, eller kan ställa den att ta bilden efter 10 s som jag gjorde idag. Önskar bara att jag hade sminkat mig imorse…

Här ser ni ett exempel på en före-rätt-inställningar och en med-rätt-inställningar:

IMG_8271-3 IMG_8289-2

Om ni undrar varför jag håller en vit platta underifrån så är det för att studsa upp lite ljus under hakan för att minska skuggan där! Det behövde inte min herre göra dock, han hade inte så mycket skugga under hakan som jag!

IMG_8306IMG_8308

Körkortsfoto och mitt test med ett porträtt av Erik som jag tog häromdagen! De sitter vid samma ställe mot samma bakgrund, men Erik är belyst endast med dagsljuset som kommer in från fönstret och herrn är belyst med ljussättningen ovan.

8bilderienWeb

Add a comment...

Your email is never<\/em> published or shared. Required fields are marked *

Hej!

Sociala medier

Om Helena

Helena Berzelius bor i Enskededalen med maken Erik och sonen Hugo 2,5 år. Hon jobbar som fotograf i Studio Lea i Kärrtorp. Förutom att fotografera älskar Helena dans, musik och pyssel!

Featured Posts

Read More...