Inspirerad och peppad

Inspirerad och peppad är vad jag har blivit av fotografkonferensen som var lördag-måndag. Några dagar fullsmockade av SM-tänk, bildkritik, föreläsningar, kreativa tankar och trevligt umgänge med likasinnade. För att inte tala om god mat!!! Bortskämd blev man där på Såstaholm…

Sedan råkade det vara en kort men brant backe mellan huvudbyggnaden och föreläsningssalen så jag blev fysiskt helt knäckt, tyvärr… Jag har min artros i framför allt fot- och knäleder och just lutningar funkar inte för mig att gå i. Jag testade många varianter denna helg – gick sidledes, zic-zacade mig fram, gick baklänges… Men redan första kvällen fick jag inflammationer i alla små sidolederna och sedan blev det värre och värre. Måste säga att den där backen förstörde min helgupplevelse rätt ordentligt. Lär ta en vecka innan jag kan gå ordentligt igen tror jag.

Men för att fokusera på det positiva! Det var väldigt inspirerande att lyssna på Lennars Nilsson om hans liv och foton och få se hur han faktiskt ljussatt sina modeller från hans senaste utställning! Kelly Brown är inte bara världskänd för att fota nyfödda utan även för hennes vackra porträtt och det var otroligt nyttigt att höra om hur hon fotar samt hur hon byggt upp sin affärsmodell och uppnått en god balans mellan jobb och hemmaliv. Från Malou Reedorf fick jag mycket kreativ inspiration och skaparlust! Hennes high-fashion stil är helt otrolig och det jobb hon lägger ner på varje kund är imponerande! Blev lite sugen på att ta mig till Italien och låta mig fotas i någon kreativ och färglad outfit…

Andreas Bjorge lärde mig mycket om vad man ska tänka på när man tar en bild inför just tävlingar. Han höll föredrag om allt det som domarna tittar på samt han tittade igenom min portfolio och gav många konkreta råd. Jag förstår nu att för att ställa upp i SM bör man ha tagit bilden just för det ändamålet. Inte välja ut bilder man tycker om och är nöjd med utan verkligen jobba fram en bild – med makeupartist och modell/modeller i en väl utvald miljö – genom planering, skisser och noggrant genomförande. Gör man inte det så kan man knappast vänta sig en högre poäng än ”över 70 – hög professionell kvalité” men alltså ingen vinnarbild. Det var där mina bilder hamnade. En fick 69 och gick alltså inte vidare till final och de andra två fick 71 och gick vidare men där stannade det. Efter allt jag har lärt mig nu så förvånar det mig inte. Det var inget överraskande med dem, inget exceptionellt som domarna inte sett förut. Sedan blir jag nog ofta lite förälskad i vissa av mina bilder och då ser jag inte på dem lika objektivt…

Nu är jag dock riktigt peppad att spåna på diverse SM-projekt inför nästa år! Med Malous föredrag i tankarna föds de mest galna idéer… Får se vad de leder till! Skulle behöva bättra på mitt kunnande Photoshop också, för att kunna skapa de bilder jag får i huvudet…

Bilderna jag tävlade med i år var dessa:

porträtt-man-i-rullstol
brudpar-sjökaptenporträtt-pojke-strand

 

Add a comment...

Your email is never<\/em> published or shared. Required fields are marked *

Hej!

Sociala medier

Om Helena

Helena Berzelius bor i Enskededalen med maken Erik och sonen Hugo 2,5 år. Hon jobbar som fotograf i Studio Lea i Kärrtorp. Förutom att fotografera älskar Helena dans, musik och pyssel!

Featured Posts

Read More...