Nämen se en Diptyk

Sörängens folkhögskola fortsätter varje vecka att ge oss fotografiska utmaningar och för ett tag sedan skulle vi prestera varsin diptyk. För att kunna göra det var det först till att läsa på. Vad innebär en diptyk? I kort kan jag berätta att det handlar om två enskilda bilder som presenteras bredvid varandra (horisontalt eller vertikalt) och som synligt hör ihop och med fördel föder en tredje bild (eller flera) hos betraktaren. Man ska liksom ges en större visuell upplevelse från två bilder än man skulle fått av en. Bilderna ska vara i balans där bredvid varandra. Det kan de ha genom att vissa former går igen, genom att de kompletterar varandra på något sätt (en bild är nära och en är långt bort), går i samma tonskala eller på något annat sätt visar att de hör ihop. Det kan också vara två helt olika bilder som tillsammans berättar en historia som skulle gått förlorat om du bara sett den ena eller den andra.

För egen del gick jag igenom bilderna från en barnfotografering och sökte efter bilder som kompletterar varandra. Jag testade många varianter innan denna uppenbarade sig. Det var så tydligt plötsligt! Flickan hade så många uttryck, genom hela fotograferingen. Hon var inte bara söt och charmig utan även knasig och busig. Det var vad jag ville visa med min diptyk. Kanske inte en så djup eller poetisk diptyk, men jag gillade den! Funderar på att göra en tavla av den :-) Kanske en standout med två mindre standouts ovanpå….

diptyk-av-bebis
Foto: Bebisfotografering av Helena Berzelius, Studio Lea i Kärrtorp

Add a comment...

Your email is never<\/em> published or shared. Required fields are marked *

Hej!

Sociala medier

Om Helena

Helena Berzelius bor i Enskededalen med maken Erik och sonen Hugo 2,5 år. Hon jobbar som fotograf i Studio Lea i Kärrtorp. Förutom att fotografera älskar Helena dans, musik och pyssel!

Featured Posts

Read More...