Inspirerad och peppad

Inspirerad och peppad är vad jag har blivit av fotografkonferensen som var lördag-måndag. Några dagar fullsmockade av SM-tänk, bildkritik, föreläsningar, kreativa tankar och trevligt umgänge med likasinnade. För att inte tala om god mat!!! Bortskämd blev man där på Såstaholm…

Sedan råkade det vara en kort men brant backe mellan huvudbyggnaden och föreläsningssalen så jag blev fysiskt helt knäckt, tyvärr… Jag har min artros i framför allt fot- och knäleder och just lutningar funkar inte för mig att gå i. Jag testade många varianter denna helg – gick sidledes, zic-zacade mig fram, gick baklänges… Men redan första kvällen fick jag inflammationer i alla små sidolederna och sedan blev det värre och värre. Måste säga att den där backen förstörde min helgupplevelse rätt ordentligt. Lär ta en vecka innan jag kan gå ordentligt igen tror jag.

Men för att fokusera på det positiva! Det var väldigt inspirerande att lyssna på Lennars Nilsson om hans liv och foton och få se hur han faktiskt ljussatt sina modeller från hans senaste utställning! Kelly Brown är inte bara världskänd för att fota nyfödda utan även för hennes vackra porträtt och det var otroligt nyttigt att höra om hur hon fotar samt hur hon byggt upp sin affärsmodell och uppnått en god balans mellan jobb och hemmaliv. Från Malou Reedorf fick jag mycket kreativ inspiration och skaparlust! Hennes high-fashion stil är helt otrolig och det jobb hon lägger ner på varje kund är imponerande! Blev lite sugen på att ta mig till Italien och låta mig fotas i någon kreativ och färglad outfit…

Andreas Bjorge lärde mig mycket om vad man ska tänka på när man tar en bild inför just tävlingar. Han höll föredrag om allt det som domarna tittar på samt han tittade igenom min portfolio och gav många konkreta råd. Jag förstår nu att för att ställa upp i SM bör man ha tagit bilden just för det ändamålet. Inte välja ut bilder man tycker om och är nöjd med utan verkligen jobba fram en bild – med makeupartist och modell/modeller i en väl utvald miljö – genom planering, skisser och noggrant genomförande. Gör man inte det så kan man knappast vänta sig en högre poäng än ”över 70 – hög professionell kvalité” men alltså ingen vinnarbild. Det var där mina bilder hamnade. En fick 69 och gick alltså inte vidare till final och de andra två fick 71 och gick vidare men där stannade det. Efter allt jag har lärt mig nu så förvånar det mig inte. Det var inget överraskande med dem, inget exceptionellt som domarna inte sett förut. Sedan blir jag nog ofta lite förälskad i vissa av mina bilder och då ser jag inte på dem lika objektivt…

Nu är jag dock riktigt peppad att spåna på diverse SM-projekt inför nästa år! Med Malous föredrag i tankarna föds de mest galna idéer… Får se vad de leder till! Skulle behöva bättra på mitt kunnande Photoshop också, för att kunna skapa de bilder jag får i huvudet…

Bilderna jag tävlade med i år var dessa:

porträtt-man-i-rullstol
brudpar-sjökaptenporträtt-pojke-strand

 

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Hej!

Sociala medier

Om Helena

Helena Berzelius bor i Enskededalen med maken Erik och sonen Hugo 2,5 år. Hon jobbar som fotograf i Studio Lea i Kärrtorp. Förutom att fotografera älskar Helena dans, musik och pyssel!

Featured Posts

Categories

Archives

Om Helena

TRE SNABBA

Om mig: kreativ, glad, impulsiv
Om livets kryddor: dans, musik, mys
Om foto: berättelse, känslor, avtryck

BREV FRÅN EN KUND

Från början till slut har det varigt så roligt att få ha haft dig som bröllopsfotograf på vår stora viktiga dag. Du Helena förstod från första början vad vi ville visa och åstadkomma med våra bilder. Det har känts så lätt att kommunicera med dig! Du har lyssnat på oss och vidareutvecklat våra i idéer och gett dem liv, konstnärlig anda samt personlighet. Vid själva fotosessionen kändes det inte som att ha en bröllopsfotograf som kom med direktiv till höger och vänster, utan snarare som att det var en familjemedlem som skulle ta bilder. Du fick oss att vara avslappnade i ditt sällskap och visa vilka vi egentligen är, vilket syns väldigt tydligt i bilderna som togs. Det var dessutom så roligt och spännande att få komma till din studio och se ditt fantastiska arbete med våra bilder, samt att få prata om dessa och välja ut album och tavlor. Fotona på din hemsida tycker vi säger väldigt mycket om hur mån du är att fotona ska kännas personliga och levande, så att de talar till en.
Tusen tack än en gång för att du förevigade vår viktigaste dag på ett så underbart, skojigt och professionellt sätt :-).

Sandra&Olof sommaren 2013

MIN HISTORIA

Sprallig inuti, lugn utanpå kan man säga beskriver mig ganska bra nuförtiden! Jag är full av idéer, drömmar och kreativa projekt men koncentrerar mig gärna på en sak i taget. Mitt yngre jag älskade äventyr, resor och dans, och jag gjorde mycket av det. Jag var aupair på Irland, bosatte mig några år i Spanien, studerade tango i Buenos Aires... Jag ler vid minnet av att jag faktiskt fått dansa uttrycksfull argentinsk tango för några av tidernas största "tangueros"! Jag bokstavligen dansade mig igenom livet - trots min reumatism som varit med mig ända sedan "Kan Själv"-åldern.

Efter trettio började dock lederna protestera och jag lade istället all min fokus på fotograferingen. Det var början på den väg som nu lett till att jag driver en egen fotostudio - Studio Lea - ett stenkast från mitt hem i Enskede. Här njuter jag av varje dag! Inte sällan sitter jag vid mitt skrivbord och gungar med till takterna av en snabb salsa, en medryckande swinglåt eller en passionerad tango...

Jag delar mitt liv med min man Erik. Han är min klippa, min bästa vän och min käraste danspartner. Vi träffades genom dansen men delar även passionen för foto (och har massor av objektiv tillsammans!). Sedan i januari är vi välsignade med en liten Hugo i våra liv! Han är det bästa vi gjort och mitt hjärta sväller över av kärlek till honom!

Som fotograf gillar jag att fånga historier och personlighet. Jag vill att bilderna ska visa vem som är på bild och berätta något om deras historia. Det gäller oavsett om det är ett litet barn framför kameran, en spretig familj eller ett ljuvligt brudpar.

Jag skulle väldigt gärna fotografera dig! Välkommen att höra av dig!

Varma hälsningar Helena Berzelius
kontakt@leafoto.se   /   0736 18 80 15

Välkommen!

Hej!

Så trevligt att du hittat hit! Helena heter jag och har jobbat professionellt som fotograf sedan 2007. Jag fotar gravida, barn och familjer, gör bröllopsporträtt, yrkesporträtt och dokumenterar event. Jag jobbar oftast för privatpersoner i Stockholm men har även återkommande företag och organisationer där jag reser runt i hela Sverige.

Min fotostudio ligger i Kärrtorp, söder om centrala Stockholm. Här finns både klassisk fotostudio och dagsljusstudio, mitt kontor och bilvisningsrum. Kom gärna förbi och prata om du vill veta mer! Men ring innan - jag är ofta ute på uppdrag!