Post SM

Jag har haft några intensiva veckor sedan jag kom hem från Teneriffa! Jag kastade mig direkt in i att skapa bilder inför årets fotografitävling! Jag hade egentligen inte tänkt vara med i år eftersom jag lagt all fokus på mitt fotoprojekt och den distansutbildning som jag går på Sörängens folkhögskola. Men så anmälde jag mig till konferensen och tänkte: det är ju ändå roligare om man faktiskt har bilder med… Så jag satte igång att fota ihop bilder! En bild hade jag klar sedan innan – vilket också märks på poängen (den fick bronspoäng). Resterande fem fotograferade jag till under en intensiv helg i september.

STORT TACK till alla som ställde upp den helgen! Jag hade väldigt roligt och det blev många fina bilder att välja mellan! Alla valdes inte ut till tävlingen, men jag tror att jag valde rätt bilder i slutändan. Fick lite hjälp av maken och kollegor :-)

29 september tog jag alltså tåget ner till Lund för att lämna in mina bidrag till tävlingen i Svenskt Mästerskap i Fotografi 2017. Dagen efter satt jag och mina proffsiga kollegor i mörkret och lyssnade med spänning på jureringen. Det var väldigt spännande! Och tog tid! Nivån var otroligt hög i år så det var få bidrag som inte gick vidare (alltså hade under 69 poäng). Domarna tog lång tid på sig och det kändes som om de verkligen ansträngde sig för att ge bilderna de poäng de förtjänade. Får bilden 70-75 poäng anses den vara av professionell standard. Får bilden 76-79 poäng så blir den hedersomnämnd (diplom!), 80-87 innebär ”meriterad”, 88-94 betyder att bilden är ”utmärkt” och 95-100 betyder ”excellent”.

Förr i tiden pratade man om ”bronspoäng”, ”silverpoäng”och ”guldpoäng” men i år har man gjort så att endast de bilderna som faktiskt vinner får använda de orden. Alltså de som kommer på tredje, andra och första plats.

För två år sedan så tävlade jag med tre bilder som alla hamnade på 70-sträcket. En fick 69p, en fick 70p och en fick 71p. I år tävlade jag med sex bilder och fick två meriterade bilder, tre hedersomnämnda och en på 75 poäng! Jag kan lugnt säga att jag är nöjd med resultatet! Jag har utvecklats mycket sedan sist, särskilt vad gäller ljussättning i studio och digital bildbehandling. Jag märker att den certifieringsutbildning jag gick i våras och projektfotoutbildningen jag går gett mig nya verktyg att skapa ännu bättre bilder! Det känns väldigt bra att få sätta upp de diplom jag nu har med mig från konferensen!

Precis som sist så bestod juryn av en drös imponerande domare. Damian McGillicuddy, Jim Lowe, Miriam Skeid, Stig Håvard Dirdal, Mikaela Holmberg & Rose-Marie Borgström. Det är fotografer som alla lyckats väldigt bra inom sina olika specialiteter och det var väldigt intressant både att höra dem (ibland) argumentera kring en bild och att lyssna på deras föredrag. Mest tillfredsställande tyckte jag nog det var att höra alla domarna skratta till när min kattmanbild ställdes fram :-) Precis den impact jag ville att den skulle ge!

Vill man läsa mer om tävlingen eller Svenska Porträttförbundet som anordnar den, så hittar man det här: https://www.svenskaportrattfotografer.se/

Här är mina bidrag 2017:

competition-picture-in-children-category
competition-picture-in-children-category
competition-picture-in-digital-illustration
competition-picture-in-sm-2017
competition-picture-in-sm-2017
competition-picture-in-sm-2017
My pictures in the 2017 SM competition in Photography © Studio Lea, Leafoto, fotograf Helena Berzelius

 

Add a comment...

Your email is never<\/em> published or shared. Required fields are marked *

Hej!

Sociala medier

Om Helena

Helena Berzelius bor i Enskededalen med maken Erik och sonen Hugo 2,5 år. Hon jobbar som fotograf i Studio Lea i Kärrtorp. Förutom att fotografera älskar Helena dans, musik och pyssel!

Featured Posts

Read More...