Innehavare av Gesällbrev

Förra veckan, den 7 november, var en stor dag i mitt liv som fotograf. Jag mottog under pampig ceremoni mitt Gesällbrev i Blå Hallen i Stockholms Stadshus!

Det var en häftig upplevelse! Jag hade sett fram emot och planerat inför detta länge. Själva provet fick jag ju godkänt för många månader sedan. Jag valde att göra en bok av mitt prov dels för att jag ÄLSKAR böcker och kände att jag ville unna mig en alldeles egen ego-bok och dels för att jag ville ställa ut denna bok i Blå Hallen för att visa vilka bilder som tog mig hit.

Dagen till ära hade jag och några fotografkollegor träffats på morgonen och stylat oss tillsammans med makeup- och hårstylisten Angela Tryggvesson. Hon fick oss att se ut som kungligheter! Sedan hade vi en liten fotosession efteråt, för att föreviga resultatet.

Sedan var det dags! Och som jag skrev – det var häftigt! Att gå nerför den gyllene trappen (som tack och lov inte hade särskilt branta trappsteg!), höra Polisens Musikkår spela (Queen och Abba bland annat!) och dela denna utdelningen av Gesäll- och Mästarbrev med 312 andra hantverkare i salen!

För några år sedan skulle jag nog säga att jag framför allt är självlärd när det gäller fotografi och till viss del stämmer det ju fortfarande. Det mesta som jag kan inom ljussättning och komposition har jag lärt mig själv genom att läsa böcker och bara ”göra”. Jag har ingen formell längre fotografisk utbildning. Däremot så har jag de senaste åren fördjupat mig i digital bildleverans genom att gå Stefan Ohlssons kurs och genom den projektutbildning som jag gick förra året på distans på Sörängens folkhögskola.

Det känns väldigt skönt att nu ha på ett ”bevis” på att jag kan det här. Ett Gesällbrev är att betrakta som en yrkeslegitimation. Så ja, jag är riktigt stolt över mig själv!
Jag är bra på mitt jobb! Yey!

Om någon är nyfiken på mitt prov så har jag lagt upp ett album på min facebooksida!
Och om någon vill läsa mer om vad ett Gesällprov innebär så kan ni klicka in här, på Hantverksrådets hemsida!

Helena-berzelius
Foto: Åsa Deleau Wiklund och Kajsa Thorén Westergren

helena-tar-emot-gesallbrevFoto: Jenny Thörnberg

Add a comment...

Your email is never<\/em> published or shared. Required fields are marked *

Hej!

Sociala medier

Om Helena

Helena Berzelius bor i Enskededalen med maken Erik och sonen Hugo 2,5 år. Hon jobbar som fotograf i Studio Lea i Kärrtorp. Förutom att fotografera älskar Helena dans, musik och pyssel!

Featured Posts

Read More...